среда, 10. септембар 2014.

Raditi ili Graditi?


Plan za bolje sutra izgleda otprilike ovako:

1.       Beograd na vodi
2.       Stanovi od 300 eur po celoj Srbiji
3.       Koridori 10 i 11
4.       Autoput Beograd Zlatibor
5.       Autoput do Crne Gore (verovatno preko Pešterske visoravni)
6.       Brze pruge Srbije


Investitori iz Emirata, Kine, Azarbejdžana, Turske (izvinjavam se ako sam nekog zaboravio) ulažu novce da bi nama bilo bolje. Sutra. E pa Malo sutra. Nisam ja protiv infrastrukturnih projekata, ali ovi kao da su pravljeni za mogućnost bržeg ulaska u EU (Obavezno poneti pasoš). Brzim prugama za sat vremena u EU.

Kako onda izgleda to bolje sutra ako se plan ostvari?



Viva la gradjevinska industrija! Realno poboljšanje za gradjevince koji će sledećih par godina kao podizvođači primati plate. Zasigurno ne velike. I posle par godina sazidali smo bolje sutra. Šta onda? No more plate za gradjevince. Ko bude hteo da kupi stanove pod tačkom 1 ili 2 zadužiće se u banci. Znači bolje prekosutra za banku. Ko bude hteo da se vozi autoputevima plaća putarinu. Znači bolje prekosutra za koncesionare. Za brze pruge me zanima da li je neko izračunao koliko hiljada milijardi ljudi i robe treba prevesti samo da bi se pokrili troškovi održavanja iste. A gde su akumulatori. Jao nam ga prekosutra kad to krenemo da otplaćujemo.

Da ne dužim. Većina opozicionih ekonomista, a i ekonomista je izbljuvalo po ovoj temi.
Na žalost i dalje se niko ne bavi ekonomikom Preduzeća sem opet bljuvanja po Simpastičnim idejama konverzije potraživanja.

Teoretski da bi se uspelo mora se stvoriti dodatna vrednost. Plastično to izgleda ovako: Posadiš zrno kukuruza, izraste stabljika, na njoj 10 klipova, i eto dodatne vrednosti.

U privredi dodatna vrednost se stvara u baznim industrijama. Nakon toga u prerađivačkim. Trgovina ne daje dodatnu vrednost. Samo je preraspodeli između proizvođača i trgovca.

Da bi imali dodatnu vrednost moramo pokrenuti privredu. Planski. Dugoročno. Prvo baznu, pa onda i preradjivačke. Godišnja dobit NIS-a je veća od kupoprodajne vrednosti. Isto će biti i sa Petrohemijom. Kako bre stranci umeju da izvuku dobit iz naših preduzeća, a mi ne umemo. Naftna industrija nije zaradila na izvozu i novim tržištima. Zaradila je u Srbiji.

I tako. Očekujem uskoro kampanju o prosperitetnom privrednom rastu. Sve sa planskim razvojem privrede (a i poljoprivrede) u periodu 2014-2020. Ipak ne može odmah.

Tamo negde 2020-e vesti će izgledati optrilike ovako:

Premijer se danas pojavio na otvaranju novog pogona UTVA u Pančevu. Druga generacija supersoničnog aviona ga je čekala na probni let (svakako da će premijer prvi da provoza).  Do Pančeva je stigao hibridnim Yugom sa pogonom na svih 6 točkova. Na sebi je imao kao saliveno odelo "Prvi Maj -Pirot", a da stigne na vreme se pobrinuo njegov ručni sat marke INSA. Graciozan hod omogućile su mu cipele BORELI. Underwear by Ariljski Pamuk. Nakon probnog leta premijer će popodne iskoristiti za godišnji odmor u jednoj od 75348 banja u Srbiji.

1 коментар:

  1. Hotel Rooms & Suites Las Vegas - Mapyro
    View hotel rooms & suites, 1366 Las Vegas Boulevard South, 포천 출장샵 Las Vegas, 경기도 출장샵 NV, 하남 출장샵 89109. Find reviews and discounts for 강원도 출장샵 AAA/AARP 광명 출장샵 members, seniors,

    ОдговориИзбриши