среда, 14. мај 2014.

7:30 Show


Revolucionarnu ideja spašavanja školstva i brige od deci se svela u jedno:
Škola počinje u 7:30.
Ovim se dokazalo da su sve genijalne ideje ujedno i jednostavne.

Jeste činjenica da zaposleni u Srbiji u fabrikama rade od 6 ili od 7. Ali njihova deca nisu bitna. Kako su se snalazili do sad mogu i od sad. Očeličila. Nema zašto njih da prate do škole i od škole. A za decu iz ministarstva da se organizuje poseban tretman. Jer u tim ministarstvima rade najbitniji ljudi, a nama su njihova deca sve.
U medjuvremenu Ministar prosvete, nas je prosvet(l)io da će se  reforma obrazovanja zasnivati na stubu društva, tj. porodici. "Zapitajte se, da ste poslodavac, da li bi zaposlili svoje dete".
Pa zapitam se, ali nije to  tema rodjeni. 

Zamišljam studenta četvrte godine medicine (koga bi tata, kao jedan od posrednih poslodavaca na medicinskom fakultetu) koliko još sutra zaposlio, kako ne ume da da veštačko disanje čoveku koji se bori za život jer to nije učio na fakultetu. Ko je onda kriv za naše obrazovanje? Roditelji? Ili možda škola za obuku vozača gde prva pomoć spada u teorijski ispit?

Ili možda, ali samo možda se naš sistem obrazovanja survao ka ranom 19. veku?

Očekivali smo da nas novi ministar malo iznenadi. Mada kako je krenuo, bolje da ništa ne dira.

U medjuvremenu, neobjašnjivo i ničim ili nečim izazvano, stala je sa radom gradska deponija u Vinči. I dok se novi gradonačelnik snadje u novoj ulozi, skupljači sekundardnih sirovina su počeli skupljanje na primarnim lokacijama. Zbog mera štednje ekipe odgovarajuće komunalne službe neće izaći na teren narednih 100 godina da zamene oluk.


Privreda za to vreme grabi krupnim koracima napred. Kako je i najavljeno poželjnost privrednika se ogledala u 4 stvari:
Da nije platio porez državi
Da nije platio dug dobavljačima za robu/usluge
Da nije platio zaposlenima plate
Da duguje i nekoj banci (po mogućstvu regresirani) kredit.

Ili kako reče jedan TV voditelj - kako prepoznati srpskog milijardera:
-          Koliko ste zaradili?
-          Milijardu!
-          Koliko dugujete bankama?
-          Milijardu :)

Na kraju krajeva, možda bi jedino bilo bolje da je umesto tih za neke maliciozne ljude spornih 7:30, lepo rekao pola osam. Onda bi znali šta da mu odgovore. U rimi.

Ili kao što bi rekao Bernard Šo:
Ako imate 3 kutije šibica, i jednu kuglicu i onda podelitu tu kuglicu ispod te 3 kutije šibica...


I tako. Čekajući stan od 380 eur, hleb od 3 dinara i novi model fiata da nas izvade iz bule, dok mi svi zapošljavamo po 100 radnika i suzbijamo sivu ekonomiju, pustićemo da još koja rakija prođe bez akcizne markice

Нема коментара:

Постави коментар