субота, 16. август 2014.

Rasprodaja (do) bola


Agencija za privatizaciju je oglasila prodaju 502 preduzeća. Rok od 30 dana zainteresovanih da se prijave. Na prvi pogled pazario bih desetak. Pre svega Petrohemiju i PIK Becej. To je sigurica. Onda PKB, MSK... Galenika i Azotara...

Vidim da su na listi i Ikarbus (sprski proizvodjač mercedesa) i FAP Priboj koji su neposredno pre izbora kupili Finci. Možda da kupim ova 2 pa da preprodam već sigurnom kupcu?


Teško je odlučiti. Kao na vašaru. Sa svih strana samo svetlucaju preduzeća i zovu te da ih uzmeš.

Sajt agencije za privatizaciju radi beskonačno sporo, valjda od previše zainteresovanih, teško je ući u lične karte preduzeća da im vidimo krvnu sliku. Doduše par izabranih metodom slučajnog izbora nisu imale podatke. Shift.

Dobro. Da pođemo pretpostavkom da će država biti blagodarna prema nama - novim privrednim moćnicima, kao što je bila do sada prema mogućim nosiocima privrednog rasta te da nećemo morati:
Da plaćamo porez (Simpo)
Da će država preuzeti dug prema dobavljačima (Jat)
Da će država preuzeti obavezu socijalnog programa viška zaposlenih (kao što bi kod većine).

Takodje moglo bi da nas strefi koji deo od milijardice koju su nam Arapi takođe blagodarno dali sa par posto kamate za obezbeđenje likvidnosti.

I dok pišem, razmišljam da sam u stvari ozbiljan.

Dobar deo preduzeća koji su dati na rasprodaju su ustvari dobra preduzeća. Ako im se otpišu stara dugovanja koja su nastala verovatno bahaćenjem i neodgovorim arčenjem državne imovine, kao i ako im se smanji broj zaposlenih, koji su opet zaposleni jer smo tako bili u mogućnosti na račun poreskih obveznika. Porez bi ipak morao da se plati, al tu očekujem koju milkicu pomoći za likvidnost.

Jednom sam čitao tekst nekog uglednog ekonomiste koji je rekao da se ne smeju prodavati proizvodna radna mesta. Zvuči logično. Najbrži put da postanemo kolonija. Čijagod. Prodaš pekaru, a onda radiš u njoj kao pekar od 5 ujutru za mizernu platu i pitaš se kad će to blagostanje da krene.

Shodno tome Ja i moj prijatelj El Dorado ovok trenutka pravimo konzorcijum za kupovinu Petrohemije. Zainteresovani da se jave. Može i PKB, blizu mi kuće. Kupujmo domaće!



Нема коментара:

Постави коментар